Rabarber
- Iduns rabarberkompott
- Kokospannacotta med rabarberkompott
- Rabarber-milkshake
- Rabarberjos
- Rabarberkompott
- Rabarberkompott med kardemumma
Rabarber är en ört vars syrliga stjälkar äts, oftast tillagade i olika söta efterrätter. Förr användes späda rabarberblad i matlagningen. Bladen är dock lätt giftiga (oxalsyra)[1][2].
Flera sorter odlas i Skandinavien, där vissa har rödare och andra grönare stjälkar.
Miljöpåverkan
Under säsong kan rabarber odlas på friland i större delen av Skandinavien, så under våren och sommaren är det enkelt att hitta klimatsmart, närodlad rabarber. Den tidigaste rabarbern, som ofta börjar säljas i butikerna i april, är dock odlad i uppvärmda växthus.
Rabarbern som säljs under vintern är i regel växthusodlad i Nederländerna, i energikrävande, uppvärmda och belysta växthus.
Hållbarhet
Rabarber kan förvaras flera veckor i kylskåp. Den går också bra att frysa. Efter några dagar i rumstemperatur torkar den däremot ut och blir tråkig.
Näringsvärde
Rabarber är rik på C-vitamin.
Syran i rabarber fäller ut aluminium, så man bör undvika att laga till rabarber i aluminiumkastruller (eller åtminstone inte göra det regelbundet), och inte använda aluminiumfolie på rabarberrätter.[3]
Länkar
- ↑ Den nordiska floran, läst den 22 mars 2011
- ↑ GW Pucher, AJ Wakeman, HB Vickery. THE ORGANIC ACIDS OF RHUBARB (RHEUM HYBRIDUM). III. THE BEHAVIOR OF THE ORGANIC ACIDS DURING CULTURE OF EXCISED LEAVES Journal of Biological Chemistry, 1938
- ↑ Livsmedelsverket: Risker med mat, Aluminium, läst den 22 mars 2011
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.
Rabarber i Majas klimatpyramider